Een goede gehoorbescherming kiezen

Om je gehoor te beschermen is een goede gehoorbescherming essentieel.

Zonder er bij stil te staan komen we regelmatig in situaties waar gehoorbescherming nodig is. Door voorzichtig om te gaan met onze oren kunnen we gehoorverlies en tinnitus ten gevolge van lawaai voorkomen. Maar hoe kies je nu een goede gehoorbescherming?

Er bestaan verschillende types gehoorbescherming:

 • Wegwerpgehoorbescherming:
  Gehoorbescherming dat eenmalig te gebruiken is niet milieuvriendelijk en geeft een matige demping als het niet correct gedragen wordt. Wegwerpoordopjes sluiten het oor vaak niet goed af waardoor er alsnog geluid langs de gehoorgang het midden- en binnenoor bereikt. Door de minder goede pasvorm zitten ze ook vaak niet erg comfortabel. Het gevolg is dat mensen deze gehoorbescherming ook niet lang dragen en het idee krijgen dat gehoorbescherming niet nuttig is of onhandig is.

  De slechte pasvorm en beperkte demping van wegwerpgehoorbescherming heeft sterk bijgedragen aan de negatieve imago die oordopjes tot op de dag van vandaag nog vaak met zich meedragen. Wie wilde er immers met gele dopjes in de oren gezien worden tijdens het uitgaan?!

  Inmiddels weten we goed wat de gevolgen zijn van teveel lawaaiblootstelling, en zullen deze oordopjes mits ze correct gedragen worden, in nood een goede oplossing zijn als lawaai niet vermeden kan worden.
  Moest je je oordopjes thuis vergeten zijn, gebruik dan de oordopjes die gratis ter beschikking gesteld worden op festivals om toch van een zekere mate van gehoorbescherming te genieten.

  Hoe gebruik je deze dopjes? In dit Youtube filmpje leggen ze het je uit:
  (191) Gehoorbescherming correct gebruiken – mousse oordopjes – YouTube

  Mousse gehoorbescherming of wegwerp gehoorbescherming is vanuit ecologisch oogpunt niet via Audio Noord te verkrijgen, maar kunnen een goed alternatief zijn als er geen andere gehoorbescherming voorhanden is.

 • Universele gehoorbescherming
  Universele gehoorbescherming met speciale filter biedt een goed geluidsdemping en bescherming van het gehoor. Deze oordopjes zijn tot 100x opnieuw te gebruiken. Ze zijn relatief goedkoop met een goede werking: een goede keuze voor een goede demping en een comfortabele pasvorm.

  Dankzij materiaal dat zich optimaal aan de gehoorgang aanpast kan een goede demping bereikt worden. Er zijn verschillende types universele gehoorbescherming met ieder een unieke filter en grootte om optimaal te beschermen. Voorbeelden van universele oordopjes zijn oordopjes om te slapen, om te klussen, om te zwemmen, om te reizen, voor op de motor of het vliegtuig en voor muziek.

  Qua pasvorm en comfort is deze gehoorbescherming al heel wat beter dan de wegwerpbescherming.

  Gehoorbescherming oordopjes kinderengehoorbescherming oordopjes
  Alpine Pluggies Kids (audionoord.be)
 • Universele oorkappen
  Oorkappen lijken op koptelefoons met een goede gehoorbescherming. Voor de industrie en groenonderhoud zijn oorkappen een goede keuze, ze beschermen het gehoor zeer goed en sluiten het oor volledig af. Spraakverstaan is met oorkappen moeilijker, maar vaak ook niet nodig in deze situaties.

  Voor kinderen zijn oorkappen ook een goede keuze voor gehoorbescherming. Ze zijn gemakkelijk in gebruik en kunnen door oudere kinderen gemakkelijk zelf opgezet worden.
  Vaak worden oorkappen gebruikt voor jonge kinderen die meegaan naar een muziekvoorstelling of gezinsvriendelijke festivals. Scholen gebruiken ook koptelefoons of oorkappen voor kinderen die behoefte hebben aan meer rust en stilte om geconcentreerd te kunnen werken. Vaak zijn er een aantal koptelefoons per klas beschikbaar die gedeeld worden, maar indien een kind regelmatig de koptelefoon wilt gebruiken kan het handig zijn om een eigen koptelefoon mee te nemen naar school.

  Deze gehoorbescherming biedt een goede gehoorbescherming. Dankzij de aan te passen bandjes of hoofdband is het heel goed aan te passen voor een goede pasvorm. De kleuren waarin ze tegenwoording beschikbaar zijn, zijn ook prachtig!

Muffy baby – gehoorbescherming voor baby en peuter (audionoord.be)

 • Op maat gemaakte gehoorbescherming

Op maat gemaakte gehoorbescherming biedt de beste gehoorbescherming en comfort. Doordat de gehoorbescherming op maat gemaakt is kan er geen geluid langs de gehoorgang het midden- en binnenoor bereiken en zullen ze ook perfect passen in je oor. Ook voor oren die geopereerd zijn is met op maat gemaakte gehoorbescherming een comfortabele gehoorbescherming mogelijk. Er zijn verschillende dempingsmogelijkheden van lage tot hoge demping en demping voor industrie, muziek of alledaags. Met deze speciale filters is spraakverstaan nog mogelijk terwijl je nog goed beschermd bent tegen de negatieve effecten van lawaaiblootstelling.
Voor op maat gemaakte oordopjes komt u naar het hoorcentrum waar een afdruk gemaakt wordt van uw gehoorgang en oorschelp met een speciale pasta. Deze afdruk wordt gebruikt om in het laboratorium een oordopje te maken dat perfect in je oor past. Als de oordoppen gemaakt zijn komt u terug naar het hoorcentrum waar we een lektest uitvoeren om de werking en pasvorm van de oordoppen te controleren.

Speciale oordopjes voor slapen, reizen of zwemmen zijn ook op maat verkrijgbaar. Met een eenmalige investering ben je jaren verzekerd van een zeer goede en comfortabele gehoorbescherming.

Voor gehoorbescherming op maat kunt u een afspraak maken:

Bij Audio Noord werken we samen met variphone voor de priductie van de gehoorbescherming op maat. Voor meer informatie:

Gehoorbescherming oordopjes op maat