Tinnitus en stress

Stress speelt op twee manieren een grote rol bij tinnitus: 1) Stress kan tinnitus verergeren bij mensen die al tinnitus ervaren. 2) Stress kan tinnitus veroorzaken.

Stress is niet weg te denken uit ons leven, en heeft ook een belangrijke functie om te kunnen overleven. De automatische stressreactie kan ons redden in gevaarlijke situaties.
In het moderne leven zijn er echter veel situaties die niet levensbedreigend zijn maar wel veel stress kunnen veroorzaken.

Er zijn verschillende manieren waarop stress tinnitus kan veroorzaken: er is een direct effect van stress op onze haarcellen in het binnenoor die geluiden registreren en signalen doorsturen naar de hersenen door de afgifte van de stresshormoon noradrenaline.
En een indirect effect van stress op tinnitus door ons centraal zenuwstelsel.

vecht-vluchtreactie bij stress en tinnitus

Noradrenaline is een neurotransmitter en een hormoon dat veel verschillende lichamelijke functies regelt en ervoor zorgt dat ons lichaam goed werkt. Dit hormoon wordt in nieren aangemaakt: wanneer je zenuwstelsel stress detecteert gaat er een signaal van de hersenen (je amygdala) naar de klieren van de nieren om Noradrenaline aan te maken. De noradrenaline in je bloedsomloop zorgt dan voor een stressrespons in ons lichaam, de vecht-vluchtreactie Het is een hormoon dat opwekkend werkt. Het verhoogt je

  • alertheid
  • focus
  • geheugen ophaling
  • pijntolerantie
  • ademfrequentie
  • en verkort de reactietijd

Er zijn ook veel zenuwuiteinden van ons sympatisch zenuwstelsel die eindigen dichtbij het binnenoor en het evenwichtsorgaan. Deze zenuwuiteinden scheiden noradrenaline uit als ons sympatisch zenuwstelsel geactiveerd wordt, bijvoorbeeld als we gestresseerd zijn. De adrenaline en noradrenaline kan de functie van de haarcellen veranderen en ze gevoeliger maken voor geluid. Dit verklaart waarom stress zo’n groot effect kan hebben op tinnitus en ons evenwicht.

stresscyclus en tinnitus

In onze hersenen zorgt de verhoogde alertheid omwille van stress er ook voor dat we ons meer bewust zijn van tinnitus. Het geluid van tinnitus kan ook zo innerverend zijn, zo luid en zo onrustwekkend dat de tinnitus op zijn beurt ook een stressreactie uitlokt.

We komen zo al gemakkelijk in een onbewuste en automatische stresscyclus waarin tinnitus een steeds grotere rol gaat spelen en zelf ook voor stress veroorzaakt. Deze negatieve spiraal uit zich vervolgens ook in negatieve gedachten en gevoelens die ook weer een versterkend effect hebben op het stressniveau en het oorsuizen.

minder stress, minder tinnitus?

Door stress te verminderen slagen veel mensen erin om tinnitus en de last van tinnitus te verminderen.

Wil je ook graag je tinnitus onder controle krijgen, en kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Maak dan een afspraak voor een tinnitusconsult zodat we samen aan de slag kunnen gaan om weer grip op het leven te krijgen en je tinnitus te temmen.

tinnitus en stress