Hoe belangrijk zijn oordopjes eigenlijk?

Als je weleens naar een optreden of festival gaat heb je het jezelf vast al eens afgevraagd.. Hoe belangrijk is het nu om oordopjes te dragen?

Door oordopjes te dragen bescherm je je gehoor. Ons gehoororgaan is kwetsbaar voor schade veroorzaakt door lawaai. Door oordopjes te dragen voorkom je dat je gehoor beschadigd wordt en je gehoorverlies of tinnitus ontwikkelt. De wereldgezondheidsorganisatie pleit voor een limiet van 100 dB voor recreationeel lawaai: voor muziekconcerten, discotheken, cafés…. In de realiteit ligt het geluidsniveau hier vaak boven.

Mythe “hoe luider, hoe beter”

De mythe “hoe luider, hoe beter, en dat luidere muziek meer plezier betekent” is niet waar. Luide geluiden, boven 85 dB en zeker boven 110 dB kunnen gehoorschade veroorzaken. Wanneer we naar een concert of discotheek gaan zijn we er ook niet maar voor een kwartiertje, maar zijn we langere tijd, enkele uren in veel lawaai. In sommige gevallen is het geluid ook zo luid dat het boven de pijndrempel van onze oren gaat.

Bij lawaaischade is er voornamelijk schade in onze binnenoor, de spiraalgevormde cochlea, waarin duizenden trilhaarcellen zijn. Normaalgezien gaan geluiden vanaf het buitenoor, via onze middenoorbeetjes naar de cochlea waar de trilhaarcellen in beweging gebracht worden. Deze beweging veroorzaakt een zenuwsignaal via de gehoorzenuw naar de hersenen waar het vertaald wordt in geluiden zoals wij die horen. Erg luide geluiden, zeker bij een langere periode van blootstelling, kunnen de trilhaarcellen in bepaalde delen van het binnenoor beschadigen. Ook kunnen er bloedvaatjes in het binnenoor beschadigd worden. Symptomen van gehoorbeschadiging zijn (tijdelijke) tinnitus, gehoorverlies en hyperacusis.

Geluidsnormen of eigen gehoorbescherming?

Hoewel er geluidsnormen zijn om het geluidsniveau op muziekconcerten, festivals, discotheken en café’s te beperken om zo het publiek te beschermen tegen de schadelijke effecten van geluid, is het gebruik van oordopjes nog steeds het meest effectief om je oren en je gehoor te beschermen.

Een veel gehoorde reden om geen oordopjes te dragen is dat het geluid dan te stil zal zijn. Maar wanneer het geluid 105 dB is en je oordopjes 20 dB dempen zal het geluid dat doorkomt nog altijd 85 dB zijn, wat nog steeds erg luid is.

Belangrijk bij het kiezen van oordopjes is het draagcomfort en de soort demping. Oordopjes voor muziek dempen alle frequenties evenveel, waardoor de muziek niet vervormt. Het dragen van oordopjes moet de ervaring verbeteren. Oordopjes die goed passen zullen het geluid goed dempen en ook comfortabel zijn om te dragen.

Een ander obstakel voor het dragen van oordopjes is dat het er misschien niet goed uitziet, of niet cool zou zijn. Gelukkig zijn mensen zich er steeds meer van bewust dat het gebruiken van oordopjes maar een kleine moeite is om problemen in de toekomst te vermijden. Met de verschillende designs, kleuren en materialen kun je ook je oordopjes naar eigen smaak kiezen.

Mocht je naar een concert gaan zonder eigen oordopjes, gebruik dan gerust de oordopjes die daar gratis ter beschikking zijn. De beste oordopjes zijn de oordopjes die gedragen worden 😉
Wanneer je van jezelf al weet dat je de gratis oordopjes moeilijk goed in krijgt of vervelend vindt, dan investeer je best in goede oordopjes op maat of oordopjes voor muziek die je zelf meeneemt en effectief draagt. Zo ben je het best beschermd tegen lawaai en geniet je met een gerust gevoel van het muziek of een fijne avond uit.

Gehoorbescherming op maat
Gehoorbescherming, oordopjes op maat, otoplastieken