Waarom is een goed gehoor zo belangrijk? En waarom stellen we het nemen van hoorapparaten best niet te lang uit?
Als je een gehoorprobleem hebt, duurt het vaak een tijd voor je zelf opmerkt dat je minder goed hoort. Vaak gaat je gehoor geleidelijk achteruit, zonder dat je dit echt in de gaten hebt. Dat is anders als je ogen achteruit gaan. Dan merk je dat je bepaalde dingen niet meer goed ziet, en minder goed kan lezen bijvoorbeeld. De stap om een bril te nemen is voor de meesten dan ook snel gezet.
Bij een gehoorverlies gaat het anders. Geluiden die we niet meer horen, daar zijn we ons vaak niet direct van bewust.
Als iemand je aanspreekt bijvoorbeeld maar je hoort dat niet, weet je niet dat je dat gemist hebt.
En wanneer je mensen minder goed verstaat, legt je in eerste instantie de oorzaak daarvan bij andere factoren dan jezelf. Misschien spreekt die persoon onduidelijk, met een stille stem? Of hij mompelt teveel. Er is misschien teveel lawaai om je heen waardoor je het niet kan horen en verstaan. Wat we vaak niet meteen beseffen is dat de ander helemaal niet onduidelijk spreekt, en andere mensen om je heen hebben, niet zoveel moeite hebben om het gesprek te volgen aan tafel in een restaurant.
We wachten gemiddeld zeven jaar voor we hoorapparaten nemen
Eens het besef er is dat je minder goed begint te horen is er nog een tweede drempel waar je over heen moet. En dat is het toegeven tegen jezelf dat je minder goed hoort en misschien ook tegen je omgeving dat je graag hulp zoekt om weer beter te horen.
Gemiddeld stellen we deze stap om effectief hulp te zoeken en hoorapparaten te nemen zeven jaar uit.
En zeven jaar is een lange tijd natuurlijk. Als audiologen zouden we deze tijd graag korter maken. Want ondertussen gaat er natuurlijk kostbare tijd verloren waarin je minder goed gesprekken kunt voeren, en misschien ook in onveilige situaties terecht komt omwille van je gehoorverlies.
Je gehoor is van je zintuigen die van onschatbaar belang is. Het is onze poort naar de wereld om ons heen.
Het zorgt voor een connectie met je familie en vrienden. Je kunt naar de mooie verhalen luisteren van de mensen om je heen. Je kunt genieten van muziek of van een theatervoorstelling. Deze dingen geven betekenis en zorgen voor een grotere kwaliteit van leven.
Een gehoorverlies vergroot het risico op dementie
Wat wetenschappers echter ook hebben gevonden, is dat een verminderd gehoor het risico op het ontwikkelen van dementie verhoogt. Het verbeteren van het gehoor, in veel gevallen met hoorapparaten, zorgt ervoor dat je het risico op het ontwikkelen van dementie kunt verkleinen. En hierbij geldt natuurlijk, hoe vroeger we het gehoor kunnen verbeteren, hoe beter. Dit is een heel belangrijke reden om de stap om hoortoestellen te nemen niet voor je uit te schuiven.
Het gehoor als veiligheidsfunctie
Waarom heb je een hoorapparaat nodig? Een goed gehoor is belangrijk voor communicatie, zodat je een gesprek kan voeren met de mensen om je heen.
Maar je gehoor heeft ook een belangrijke veiligheidsfunctie. Geluid kan ons waarschuwen voor gevaar. Denk daarbij aan het brandalarm, de sirenes van de ambulance of brandweer. Goed kunnen horen kan soms van levensbelang zijn.
Als je wandelt en er komt een fietser voorbij gefietst, zal die persoon waarschijnlijk even bellen voor diegene er voorbij fietst. Maar met een gehoorverlies heb je een grotere kans dat je de bel niet gehoord zal hebben. Met alle gevolgen van dien als je plots zou uitwijken net als de fietser voorbijkomt.
Heb jijzelf of een naaste van je een gehoorprobleem?
Wacht dan niet te lang. Je kunt eenvoudig een afspraak maken voor een controle van je gehoor of een vrijblijvende proefperiode waarin je hoortoestellen kan uitproberen. Ben je niet goed ter been, dan kunnen de afspraken ook aan huis of in het rusthuis plaatsvinden. Wil je meer weten over onze service voor hoortoestellen? Kijk op Hoortoestellen (audionoord.be)
Maak gemakkelijk een afspraak via: Rosa: Andrea Kleine Punte